sekolah hebat

by

“Misi mengangkat sekolah negara ini ke taraf dunia bermula semalam dengan pemilihan kumpulan pertama 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) yang menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.” sumber Berita Harian, 26 Januari 2010

Sekolah diberi autonomi:

  • Fleksibel dalam pengajaran dan pembelajaran serta silibus bagi subjek wajib dan elektif
  • Boleh menggunakan bahasa pengantar bahasa kebangsaan atau pelbagai bahasa lain.
  • Kelonggaran menetapkan waktu pengajaran minimum sesuatu mata pelajaran.
  • Memanjangkan waktu persekolahan.
  • Membenarkan tempoh persekolahan bagi pelajar cemerlang ditamatkan setahun lebih awal (seperti kelas lompat).
  • Fleksibiliti untuk mengagihkan kewangan mengikut keperluan.
  • Pengecualian daripada perolehan secara berpusat.
  • Bajet tambahan antara RM500,000 hingga RM1 juta setahun.
  • Mengambil staf berdasarkan prestasi pencapaian dan bukan kekananan.
  • Boleh menyediakan bayaran kerja lebih masa dan ganjaran berdasarkan prestasi kepada semua staf.
  • Boleh memindahkan staf jika prestasi kurang memuaskan.
  • Pengagihan fungsi berdasarkan akademik dan bukan akademik.

30 Responses to “sekolah hebat”

  1. shaz Says:

    wah…koleq still among top performer ka?

  2. mache Says:

    » Membenarkan tempoh persekolahan bagi pelajar cemerlang ditamatkan setahun lebih awal (seperti kelas lompat).
    – Yg x brape cemerlang? Bley extend smpai brape tahun? Lg best doh F5 2 kali…hahah

    » Boleh memindahkan staf jika prestasi kurang memuaskan.
    – Include Warden yg sial skali tak?

    » Fleksibel dalam pengajaran dan pembelajaran serta silibus bagi subjek wajib dan elektif
    – Time kita dh ade dah…bukan baru nih…dulu drop Kimia bley tdo je kat blkg lab, janji jgn kacau budak lain…Bothaq kepala dia:)

  3. Zarin@Beng Says:

    with great power, come great responsibilities… huhuhu…

    Amin: TGH dah bersara kan? hehe Grace ada lagi aku x pasti plak.

  4. anas Says:

    bajet tambahan tu…peluang untuk oldboy buat duit:

    – supply komputer utk info lab
    – suppy perabot sekolah
    – supply barang medical utk sick bay <– come on ladoe, boleh buat duit ni wei!

  5. peah Says:

    amboi mache…sedap ngata bothaq kepala la…warden sial la..

    extend dua tahun best la..

    cakap je ah ko nak jadik kampong.

  6. d59 Says:

    Seriously guys, aku rasa this can turn into a good thing. Dlm yahoo groups mcoba pun dah start bincang pasal perkara ni. My personal opinion : It all boils down to the HM. Kalau dia betul2 jujur untuk bangunkan koleq, pandai dlm planning and executing the plans, and takde laa pikir nak kabus…sorry, CILOK duit tu dgn bagi alasan “Oldboy kan boleh sponsor” etc…. aku rasa koleq ada peluang untuk jadi sekolah terbaik.
    But then, selagi ada personnels kat koleq yg pandai manipulate duit – khemah, t-shirt semua allocate kat company dia – then tak de harapan la…

  7. pay Says:

    kalau campak duit byk2 kt hm, tp dia x pandai nk push budak2 mcm malek gamam suruh study.. x jadi apa gak la.

    >Kelonggaran menetapkan waktu pengajaran minimum sesuatu mata pelajaran. yg ni HM kena relatekn dgn cikgu yg berkenaan, cth :

    kalau blajar english dgn matsaaad 2 jam, hasil yg ko dpt adalah sama mcm blajar dgn sherry/yatek 1/2 jam je. so ko boleh blajar benda lain or tido je lg 1 stgh jam tu. ni baru time management nama dia. same goes to aladdin / nolita time kimia..

  8. d59 Says:

    pay : lagi satu contoh –> perbandingan belajar bm dgn samcit n ejazi…. Dgn ejazi, lagi 2,3 bulan sblm exam, terhegeh2 nak ajar peta minda. With samcit ( tak kisah laaa ramai tak suka diake apa ke, aku tau dia bagus ajar bm ), dia buat org paham camana nak score in karangan.

  9. peah Says:

    samhong memang pandai dalam menyampaikan ajaran ilmu bahasa Malaysia. Penulisan BM aku pun memuaskan hati aku sendiri.

    Tapi agak susah ah nak ajar aku kalau ko asik suh aku keluar koleq je!

  10. mache Says:

    Peah: Aku mmg dh join mobster skit2…tiap2 hari lepak ngn mob, camne:)

    Pay: Aku dh agak ko nk ckp mcm 2…hanya budak2 golongan kt (malas) je yg paham…hahah

    but for me, it’s all up the boys la, I will not blame the teachers (at least now). They already put the best teacher Bobo to teach add math, it’s just that I choose not study…lg satu, sbb hadi pon bley tiru suara dia, so aku blaja ngn hadi je la…

  11. pay Says:

    hahaha siot la mache.. tergelak aku membaygkan hadi membuat gaya bobo “boleh cuba, boleh cuba”

    peah : kamu ni keluar kolej sajalah nadrulll

  12. shaz Says:

    haha, aku still ingat TGH give up pasal tak reti nak buat home work.pastu fail plak trial. gila buta add maths. tapi i have to admit he was a dedicated teacher. ey..dia idup lagi ka?
    but jokes aside, this is by far one of the best chances koleq is ever gonna get to re-establish its former glory. hopefully the staffs, present and old boys boleh contribute together la.

  13. d59 Says:

    speaking of contributing to koleq, kompang yg kita war-war kan nak sponsor tu apa cerita? dah bagi belum? aku rasa kita ada kumpul rm50 sorang masa obw ’08 utk kompang tu….

  14. peah Says:

    duit tu dah pakai beli daging mahal kot.

  15. nad Says:

    kita dah sponsor kompang n aku dh dpt pun surat penghargaan from koleq to our batch masa 2008. tapi dia nak mintak sponsor lagi utk buat LAGI GEMPAK so aku buat senyap je la.

  16. maoi Says:

    ada surat penghargaan ke? dh tu surat tu kau simpan senyap2 tk bgtau org lain..

  17. nad Says:

    maoi: ok nnti aku scan, tapi aku rasa mcm pernah tunjuk kat kau masa kat ofis bdr tasik selatan dulu sbb kita punya batch secretariat add kat ofis lama aku tu.

  18. maoi Says:

    mana penah tunjuk.. kalau ada mesti aku dh scan letak kat sini.. gi scan pastu post kat sini..

  19. zarin@beng Says:

    wahaha… ada sponsor kompang ek? baru aku tau ada gak contribution esp for 10 years aniv. naper x war2 kan arituh… leh yg x dpt dtg bg gak.

  20. d59 Says:

    ha…kan aku dah cakap? mula laaa ada org mengharap kat old boys untuk beli benda2 camni… dah bagi pun nak lagi gempak… tak salah sebenarnya kalau betu2 takde duit, tapi kalau lepas dpt sumbangan SBT ni pun perangai still macam tu… ha! menjawab la kau besok dalam kubur!!

  21. mache Says:

    maoi:jangan pressure Nad

  22. peah Says:

    semenjak berjaya sorok f1 kat big school, nad makin pandai mensorok2 kan benda.

    mesti dia suka main sorok2 ngan anak2 dia…

  23. shaz Says:

    haha, tgh cuba nak pressure nak ka ni?
    amin: yep yep, the angklung showcase.. dulu kita sampai satu group buat that show. tapi sekarang aku tgk main angklung ni one man show je eh? haha, zaman budak budak..

  24. peah Says:

    kita sorang satu note.

    mamat tu takde keje…nak batak note. hamik ah dia semua…

  25. mache Says:

    Peah:jangan pressure Nad

  26. hadi Says:

    Mache: pilih antara dua ni, macam bagok ke macam baguyodeh ko ni? tapi dua2 nye sama je la.getik plak aku tengok gelagat ko semenjak dua ni

  27. nad Says:

    Hadi:jangan pressure Mache

  28. hadi Says:

    Nad:Bagok
    Mache:Baguyodeh

  29. Thaq Says:

    Mache: Aku admit aku tido, tapi aku ikut arahan cikgu je.. Lagipun, aku dah tau, test amali tak susah. Amali bio, makan epal je!

  30. mache Says:

    Thaq:Hahah…org suruh uat amali, kita pegi belasah makan epal smpai abis…buduh punya perangai sorg2…

    Hadi:Dengar nasihat Nad…dia AJK batch…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: