bajet 2010

by

Amacam bajet 2010?

Ok?

Ke tak ok?

NAJIB RAZAK / BAJET 2010CUKAI

  • Pelepasan cukai pendapatan individu dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000.Pengurangan kadar cukai maksimum individu daripada 27 peratus kepada 26 peratus.
  • Pelepasan cukai langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun pada 2010 hingga 2012.

KAKITANGAN AWAM

  • Bayaran khas RM500 kepada penjawat Gred 41 hingga Gred 54 serta pesara wajib kerajaan pada Disember ini.
  • Pinjaman pembelian komputer setiap tiga tahun berbanding lima tahun sekali sekarang.

RUMAH

  • 74,000 unit rumah kos rendah disediakan untuk disewa kepada rakyat pada 2010.

KWSP

  • Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia diuruskan oleh KWSP untuk yang tiada pendapatan tetap termasuk pemandu teksi, petani dan penjaja. Setiap RM100 caruman, kerajaan menyumbang 5 peratus tertakluk kepada jumlah RM60 setahun.
  • Pelepasan cukai individu untuk caruman KWSP dan premium insurans hayat dinaikkan RM1,000 kepada RM7,000.
  • Caruman KWSP dinaikkan semula kepada 11 peratus.

PENDIDIKAN

  • Menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar mendapat ijazah kelas pertama.
  • 30 pelajar terbaik menerima Biasiswa Nasional di universiti tersohor.
  • Pakej ‘netbook’ termasuk perkhidmatan jalur lebar dengan bayaran RM50 sebulan untuk dua tahun.
  • Diskaun 50 peratus perkhidmatan kereta api jarak jauh kepada pelajar dengan kad diskaun pelajar 1Malaysia.

51 Responses to “bajet 2010”

  1. nad Says:

    ok ok je la.. yg % turun 27 ke 26 tu effect org yg income lebih 100k sethn so org ramai mcm takde effect. pelepasan tambah 1k pun effect kat org yg pendapatan kena cukai lebih 45k (stakat chargeable income bwh 35k takyah risau nk byr cukai pendapatan). lgpun sapa ada anak simpan dlm sspn mmg dpt 3k pelepasan. kesimpulannya aku rasa terbaik masuk agro base business sbb thn 2010 6billion bajet gov utk develop industry. gi agro bank boleh dpt pinjam 50k 5thn takyah byr.

  2. d3 Says:

    5 thn interest free ke?

  3. pay Says:

    rokok naik harga lagi tak?

  4. anas Says:

    d3: lepas 5 tahun baru start bayar balik kot

  5. zarin@beng Says:

    nad: hang tau baper plak bulanannya untuk 50k tuh?

  6. papan Says:

    beng: aku check website dia xde plak mention bape interest/repymt (tp other general info ada la).

    tp micro credit scheme dlm 1.25% p.mth so aku agak dlm range tu gak la. klu pegi bank terus ok gak sbb slalu diorang dah prepare repayment table tu

  7. Zongtwi Says:

    x paham rational credit card tax of RM50…ape hal?

  8. AK Says:

    the govt. don’t hv money, trying to squeeze the people wherever they can. maybe i should close all my cards and use debit cards..

  9. pyanski Says:

    aku rasa budget ni kira okay la sebab zamir nye komen this year satu ayat je haha

  10. maoi Says:

    pyan : hahaha.. nice one..

  11. amin r Says:

    tu sebab dia tak paham kot.

  12. En. Zamir Says:

    Pyan: tgk betul2…2 ayat tu…

  13. nad Says:

    5 thn tu kena la service interest…interest rate tak sure…nk sure gi la agro bank sendiri

  14. Azzad Says:

    kesimpulan dia aku x nak pakai kredit card dah … x pasal2 kena bayar extra rm50 …

  15. Zongtwi Says:

    Azzad: Baik buat beli bende lain tul x? ape barang boleh dpt for RM50?

  16. peah Says:

    so sekarang camane pyan? zamir ade follow up lagi ni…

  17. maoi Says:

    aku syak pyan akan puas hati bila zamir buat satu post baru pasal bajet 2010..

  18. pyanski Says:

    knowing zamir aku tau dia banyak lagi keluhan tentang situasi negara, tapi mungkin dia sudah menukar tektik. daripada tulis panjang2 kat wordpress pastu mendapat response yg tersasar, lebih baik dia gunakan idea2 bernasnya sebagai tesis untuk MBA beliau

  19. d37 Says:

    credit card tax dgn rpgt ni macam biskut. kejap ada kejap takda. zaman mahathir dulu ada kejap 2-3 tahun pastu abolish. tgk gomen punya budget la. kalau takda duit kena la increase tax base. kalau nasib tak baik kang ada gst pulak. nanti economic boom balik dia abolish la

  20. mmazzad Says:

    Aku rasa Zamir kena jadik politician la ….

    Ko buat parti sendiri la Zamir …

    aku pon tak tau nak vote sape skang … kalau ko ada parti sendiri sure aku vote ko!

    HIDUP Zamir!!!

  21. peah Says:

    boleh buat parti buih atau nama glamernye di kelab2 malam, Foam Party. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Lado la…

  22. Zongtwi Says:

    Peah aa sesuai jadik politician…belum pape dah ade idea untuk parti yg best…

  23. peah Says:

    ko assume parti tu best ke..or ko mmg selalu pegi foam2 party kat sekitar KL ni?

  24. zongtwi Says:

    lado yg bgtau best

  25. raqeeb Says:

    semua enticing zamir to come up with his budget statement tapi x keluar2 pon…camne ni zamri?

    ladoe regular kat foam party ke?

  26. ak Says:

    ladoe is not only a regular…tp the organiser..
    but then, ntah knapa, dia slalu tk dtg..

  27. d37 Says:

    dah nama pun organiser. bukan attendant. dah habis organise satu event dia gi organise benda lain pulak.

    tapi aku pun tgh tunggu statement zamir ni. last yr punya statement aku miss

  28. ladoe Says:

    ajak: nnt 14hb konfem aku dtg, kalau aku tak dtg blh salahkan bob

    btw, takde party2 lg dh.. jom organise makan2 budak batch.. td aku aku jmpe aleck tp dia tak buat skil gosok mata dh

  29. mmazzad Says:

    aleck dah besar dah skang … skill pon dah berubah dah kot ….

  30. peah Says:

    kalau ko rasa macho macam scrum machine, ko buat ah lawak2 camtu lado…kena tackle ngan aleck kang…padan muka…

  31. ladoe Says:

    mintak maaf ye aleck.. yg lelain jgn report kt aleck, cuak pulak aku..

  32. Thaq Says:

    Habis la kau ladoe…aleck guna skill2 dia kat kau….

  33. raqeeb Says:

    Skali dia pulas tangan ko, jentik scorpion, bunyikan tulang belakang, bunyikan jari jari ko… settle….
    ape kata Ladoe organizekan go karting… Zamir pon dah byk kali tanye..

  34. peah Says:

    overheard on radio yesterday,

    ada satu doctor ni call hitx.fm regarding issue on “golddiggers” and mamat tu siap cakap

    “i’m a doctor myself, i think nurses and secretaries are gold diggers..”

    ape pasal doctor2 cakap macam ni Raqeeb?

  35. raqeeb Says:

    Hmm…. xyah cakap doctor le aku rase mane2 laki
    yg kedekut pon rase cam semorang golddigger… share d love bro.. Duit
    tu material jek.. aku rase die ni doctor rozmey kot.. Dah banyak sgt duit
    Sory peah tapi aku lost on ape yg ko nak aku comment, on doctors ke on nurses yg dimaksodkan?

  36. Zongtwi Says:

    Peah: Mungkin doctor tu nak mengadu ramai nurses and secretaries yg berhenti keje pegi mendulang emas kat kampung kalai

    http://mywanfai.wordpress.com/2009/06/24/mendulang-emas-di-kampung-kalai-jeli/

    boleh kaya raya katenye…

  37. peah Says:

    aku rasa mamat tu doktor yang bell.

    dia nak usha nurse tak dapat.

    pastu dia go on air…kutuk nurses and secretaries.

  38. pay Says:

    aku rasa doktor tu bangang.. mesti time skolah dulu grub dia kat loker slalu kena pau / kabus. dah besar kena pau dgn nurse pulak.

  39. raqeeb Says:

    the guy is obviously sexually deprived or jenis makan tak bayar…
    did he mention who his name wuz? mula ngan s ke?🙂

  40. raqeeb Says:

    grub slalu kene pau stahu aku either firhan or shaz.. hmm
    mmg x tahan sehari makanan dorang.. tapi firhan dia mmg share punye.. everytime parents datang mesti ade choclate fudge cake.. yums i like

  41. peah Says:

    dengan kentuck!

  42. peah Says:

    damn i missed saying Kentuck!

  43. hadi Says:

    jom makan kentuck peah, tapi kat kuala la. baru feel…

  44. peah Says:

    jom.

  45. hadi Says:

    Peah:nanti jap, aku pakai baju shirt putih lengan pendek, seluar panjang putih, batch, tag nama tak payah, stokin, kasut itam. M20 dalam stokin, spark dalam kotak M20..Huwaaaaaa, aku nak gi sekolah balik la.tensen betul keje ni…

  46. raqeeb Says:

    knape takde mention seluar dalam hadi? basah kat railing ke? hehe..

  47. hadi Says:

    raqeeb: masa tu memang tengah pakai boxer je…so tak yah mention la sebab memang dah pakai…tak pon memang semua basah la, plus satu buat lap spurt..kahkahkah..btw agak pervert soklan ko ni tuan doktor…baik balik umah la sekarang, tunai apa yg patut, the kul 1 gi Jumaat..hehe

  48. raqeeb Says:

    aku cuma speculate jek… kalo fadhal tu aku dah tau dah ape jawapnnye…
    cakap pasal pervert ni teringat dr bulu kat hosp kuala tu.. ntah kat mane dia keje skarang.. takut gak kalo kene molest ngan dia.. better stay away

  49. peah Says:

    aku lebih risau ko dah join club dia.

    FYI, nama doctor tu, Dr Fadhil.

    ko dah try molest patient ko qib?

  50. raqeeb Says:

    that would be between me and the patient… doctor patient confidentiality… siot ah ko peah.. siap ko nanti masok hospital aku molest

    anyone intersted for a full body checkup?
    twisted le ko peah… aku tau ko x puas hati lagi ngan nurse golddigger kan?cerite2 ape sbnarnye ko nk dengar dari aku?

    fyi tadi baru tengok cerite bruno so akunye otak ni bengkok skit.. bangang tul cite tu

  51. ridha Says:

    sapa nak stem duti murah … panggil aku la… aku bole send your house or property for gbi certification ….hahahah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: