Archive for February, 2009

Toll naik lagi…(Btw, Sorry sbb tulis panjang sngt!)

February 27, 2009

Sad…anger…disbelief…never had I felt so many emotional feelings boiling inside at once when I heard the news yesterday evening on my way back from work.

As a business, we have to know that there are risks involved. Sometimes kite untung, somtimes rugi. Tapi nampak gayanye toll concessionaires ni adelah business yg x pernah rugi. Best gile. Every few years, they are allowed to increase the toll price. Klu xleh…kerajaan kene ‘compensate’. Klu collection low due to org x use the highway, revenue turun, kerajaan pun have to compensate them. Either way, yg rugi, as usual is us the rakyat. kite rugi directly because we are subjected to the price increase, and also indirectly because the compensation paid is also the rakyat’s money.

Aku ni bukan lah cekap sgt in economics ni, but increasing price is not necessarily good for the business. Sometimes, increasing the price will cause your actual revenue to go down since lagi mahal something tu, lagi org xnak beli or guna. So the demand is less, and your revenue takes a hit. But I guess toll concessionaires ni couldn’t care less, becuase when demand is low, they will get compensation as well. Best gile.

X pedulik langsung what the impact on the people would be. Harga barang naik…lagi kurang org gune tolled highway, lagi jam jalan federal yg x bertoll as volume of cars increase (Azzad n pay x suke bile jam nih…). Bile sangkut dalam jam, fuel consumption naik, stress levels naik. Bile stress naik, health of people deteriorates, increase in domestic violence maybe. More time spent on the road, means less productive time at work or less leisure times at home. And so many other effects as well. all in all, the impact on the normal average joe is more than just monetary.

Ramai org cadangkan goverment beli balik highway2 ni…and within 10 years sume dah boleh byr balik. Tp diorg xnak…I guess ape yg akan untungkan rakyat ni sume xleh nak diterime…tp xkan la xde cadangan lain untuk solve this problem? Aku ade a few cadangan lain yg boleh menguntungkan rakyat, maybe korg boleh evaluate, and klu ade yg OK, maybe any of us with connections boleh la bawakkan naik ke level2 yg patut.

1. ‘Sell’ portions of the highways as advertisement areas. For example, buat billboard bebanyak kat area Sunway toll tu…boleh jugak dlm mase 20min sgkut tu usha advert2 yg ade. The additional revenue for toll concessionaires tu, akan offset any increase in toll price. Government xpayah compensate, kite xpayah nak byr toll tinggi sngt. Rakyat untung. Tukar name toll tu from Sunway toll, ke maybe Nike toll, or Streamyx toll or Temasek Toll or Cantikmolek toll, or even Radiata Agro Ventures Toll…advert strategy yg confirm berkesan.

2. Highway kononnye dibina for motorists convenience and improve traffic. Tp more often then not, it becomes an inconvenience. Contohnye kerinchi link, it is a very strategic location yg boleh reduce volume of traffic kat federal, especially near the arch. Tp it doesn’t serve it’s purpose, as people xnak naik sbb toll RM1.50 untuk such a short journey on it. So for every highway yg defeats it’s purpose, diorg kene byr compensation to the government due to inconvenience for the motorists. Sukati diorg la nak naikkan harga camne pun, tp klu it doesn’t help to reduce congestion, they have to pay. So they would revise their pricing based on proper supply and demand. Rakyat Untung, sbb congestion kat federal highway akan kurang (Azzad n Pay akan suke)

3. For every 10sen price naik, diorg kene bayar 2 sen to a national fund that will help reduce people’s healthcare problems or Projek perumahan rakyat termiskin…funds for government hospitals improving their services adding number of beds and so on. Paling bodoh pun funds untuk improve transportation system lain like komuter yg lembab itu etc. Rakyat Untung.

4. Provide FOC service for car breakdowns, as added value to the paying motorists. FOC service klu tayar motor pancit. Motorist just pay parts je. Rakyat untung.

5. For a few times of the year, jgn kutip toll. for example 2 days for Hari Raya, 2 days for CNY, 1 day Deepavali, 1 day Thaipusam etc. the other 358 days charge la mcm biase. Rakyat untung because jam due to toll akan berkurang, n sedap sket nak cuti tu.

I honetly think that there are so many other things that can be done that still honors the original lop-sided contract but in turn also helps the average joes like us ni. what we need is some creative thinking in the government, and the passion to actually help the people. I don’t think that’s too much to ask as both characteristics should be there in the first place right?

senyap je I

February 27, 2009

tol

CANTIKMOLEK.COM – KEDAI ANDA DI ALAM MAYA

February 8, 2009
logo baru kami

logo baru kami

Satu lagi perniagaan dari warga 9498. Cantikmolek.com telah direalisasikan khusus demi menyediakan sebuah platform untuk para pengunjung membeli pelbagai barangan kecantikan dan kesihatan yang berkualiti tinggi. Cantikmolek.com juga menjual produk untuk wanita mengandung dan produk untuk berhenti merokok.

Semua produk-produk ini dijual dengan harga yang lebih murah dari harga pasaran. Tunggu apa lagi, lawati laman web kami di http://www.cantikmolek.com untuk menikmati pelbagai tawaran dan promosi yang menarik dan hebat.

Terima kasih.

Team Cantikmolek.com

Projek Ternakan Lintah 2nd Phase

February 5, 2009

Kami, Radiata Agro Ventures (RAV) sedang mencari kawan-kawan yang berminat menjadi pelabur bagi projek ternakan lintah fasa ke-2.  Kepada yang masih belum tahu, RAV sudah melancarkan projek ternakan lintah fasa pertama pada bulan 11 tahun lalu. Projek tersebut telah berjalan dengan jayanya.

Kepada kawan-kawan yang berminat untuk menjadi pelabur atau ingin tahu dengan lebih lanjut berkenaan projek ini, satu sesi briefing dan soal jawab akan diadakan. Berikut adalah butiran mengenai sesi tersebut.

TARIKH : 8 FEBRUARI 2009

MASA : 8.00 PM – 10.00 PM

TEMPAT : 15-5, Jalan 8/146, Bandar Tasik Selatan,  57000 Kuala Lumpur.

Sebarang pertanyaan, boleh lah hubungi En Maoi dan En Nad.

Terima kasih.

Team Radiata Agro Ventures (RAV)

UPDATE : GAMBAR PROJEK TERNAKAN LINTAH 1ST PHASE

Seperti yang diminta oleh beberapa orang, berikut ialah gambar dari projek ternakan lintah 1st phase.

img_3934

lintah-lintah di dalam kolam

kawasan ternakan lintah di Jasin

kawasan ternakan lintah di Jasin

lintah yang telah dituai dan sedia untuk dijual

lintah yang telah dituai dan sedia untuk dijual

Ish ish ish…ape nak jadik nih?

February 4, 2009

Ape nak jadik kat Perak nih? Apsal la segala pemimpin sekalian x habis2 nak berpolitik je…xleh ke let things go and focus on running the country betul2? X kesah la sape pun yg in charge…yg penting tolong la run the country betul2…xde gunenye nak berebut kuasa mcm ni. Buat malu and buat habis beras je…hampeh.

Ekonomi kite makin teruk, manufacturing firms almost everyday ade yg lingkup, barang2 sume still harga tinggi, minyak pun harga tinggi smpi kite yg subsidise kerajaan padahal minyak dunia is at the lowest level in 2 years…

ish ish ish…sedih and hopeless.

Z