1994 – prep school – SURIA

by

saudara ahmad nasron telah bertanya, adakah saya masih ingat lirik lagu ‘suria’?…saya tidak…kalau anda tahu…silakan…

suria muncul di pagi hari,

kita bangun sederap kaki…

28 Responses to “1994 – prep school – SURIA”

  1. beng Says:

    well… power of google has given me this…

    Suria
    Suria muncul di pagi hari,
    Kita bangun sederap kaki,
    Menara bangsa akan kita bina,
    Perkasa tiada rebah lagi.

    Mentari sudah ada di sini,
    Pasti bersinar seribu tahun,
    Biar berhembus angin sangka kala,
    Malam pasti tiada datang.

    Kita sudah tiada perlu tidur,
    Kerna mimpi ada di depan mata,
    Peluh jernih meniti di bibir,
    Air mata jadi milik semua.

    Kita bebas terbang laksana burung,
    Terikat hanya di tali cinta,
    Kita bebas terbang laksana burung,
    Terikat hanya di tali cinta.

    taken from http://uk7782.blogspot.com/2006_01_01_uk7782_archive.html

  2. beng Says:

    just a single result for that song. Apa sejarah/asal-usul lagu nih aaa? Aku pun tak tau.

  3. semaun Says:

    ada sorang tu masa kat prep school, extend last note lagu warisan scale naik satu octave … pastu kena sound dgn paipon

  4. anas Says:

    sape tu?? haha

  5. anip Says:

    tak silap akula,the actual lyrics ada 1-2 verses yg dikeluarkan,sebab agak berbaur perkauman.ke lagu Warisan?can anybody confirm this?rasa macam ye,aku teringat kita talk about this thing masa f1 dulu.by the way,bila kita nyanyi lagu ni ek?every assembly malam ke ?

  6. anip Says:

    p.s – yg naik satu octave tu ko la kan semaun?

  7. semaun Says:

    apa rasa nya kalau nyanyi lagu suria waktu malam … macam ada benda tak kena. aku ke yg kena sound tu? i thought i have better musical taste than that, hehehehe.

  8. beng Says:

    anip… yang berbaur tuh ‘warisan’.
    suria nih kita nyanyi almost every morning when we all beratur to go to class or assembly if i’m not mistaken.

    Yang bab satu octave nih aku x igt saper… hehe.

  9. faruqy Says:

    a’ah warisan yg kene edit..

    bahagian ni kene buang

    kita rumpun bangsa melayu
    menganut agama yang suci
    semangat bangsa berlandaskan Islam
    teras capai kemerdekaan

    dari masa hingga masa
    petualang menghancurkan bangsa
    alatkan agama demi peribadi
    pupus kita di bumi Illahi

  10. beng Says:

    ahah… good one faruq. been scouring the net to find that part of the lyrics. then terjumpa pulak yang current VC of UUM yang buat lagu/lirik(i’ve known this a long time ago-told by my father but i never believed him until now. haha.

    btw… scour scour terjumpa lak nih…
    http://www.malaysiakini.com/columns/37784
    a very good opinion though aku x sokong sesapa.

  11. faruqy Says:

    bahagian yang kene buang tu, dia x ajar kat kursus kenegaraan.. the rest are intact

  12. anip Says:

    haah kan,apa ke jadahnya nyanyi lagu suria waktu malam???bengong tul aku.sebab aku lupa ada assembly pagi.yg terbayang dlm kepala aku bila maun cakap pasal pitching tu,aku terbayang dia dgn tshirt sulaiman house versi bell tu,seluar trek hitam,nyanyi terlebih octave..haha..pasal tah

    sebut pasal leman house,tak sangka aku leman house jadi champ sports day tahun ni,hebat tu!

  13. perut Says:

    “Mentari sudah ada di sini,
    Pasti bersinar seribu tahun,”

    bukan ke sepatutnya

    “Pasti bersinar seribu tahun LAGI”??

  14. faruqy Says:

    a’ah betul la.. LAGI is missing..

  15. semaun Says:

    anip jual gaduh ke, hehehehe. you got the nerdiest glasses la back then.

    beng, thanks for the info. i had always thought the song is at least as old as our country. guess i was wrong.

  16. anip Says:

    takla maun,tak jual..aku rindu kat ko,haha!aku tau betapa besar ‘goggle’ aku time tu.

  17. zahack Says:

    reminiscing the good ol’ days is good eh?

  18. beng Says:

    knowing the present…hmm.

    “Cheering are a must when MC player have matches in the school field (homeguard). Usually, cheering will only be held on two main games in college which are rugby and football.However, on a rare event, cheering will also be held for other games such as basketball, hockey etc.”

    Aik? Hockey dah x wajib dah? Ish…ish…ish.

  19. beng Says:

    tadi tuh ambik dari…
    http://www.mckk.edu.my/viewpage.php?page_id=10

  20. anas Says:

    present boys are slowly losing the traditions that make us budak koleq special. did you guys know the warden at prep school is an ex-SAS? he abolished the 3-by-3 queueing on the grounds that it’s a waste of time, damn, that teaches us discipline and unity. remember paipon used to bar us from class just because not all of the batch are in the queue? some of us might be pissed off at that time, but it sure taught us to unite and not be selfish.

    and the ‘sorang buat, satu batch kena’ common room sessions?

    alas, now even the upper forms (3,4,5) are not mixed as we were. how do you expect to learn respect and love, and unity?

  21. perut Says:

    “present boys are slowly losing the traditions that make us budak koleq special.”

    hehe..aku rasa nih mmg skrip asas utk OB..

    Dulu, Kini, Selamanya…

  22. nikanas Says:

    hahaha, perut…betul la…skrip asas, sebab koleq makin lama makin hilang tradisi, tatau la kalau ada buat tradisi baru…

  23. semaun Says:

    new tradition, parang dance is one to replace the dragon dance. much more real-to-life performance. anyway, is there any compilation of cheering songs that is seen as a definitive reference for the current cheerleaders? things such as that too should be properly documented/archived. looking at the current situation where cheering time is gradually reduced, it is natural that some of the songs will cease to exist. then prolly 10 years from now saudara ahmad nasron asks again for a cheering song, he wont get an answer.

  24. anip Says:

    aku rasa ada at least 2 website yg kumpul lagu cheering koleq.satu, batch 9094,kat Cerita Bell 9094 (blogspot),and another one che wah batch 95 kot tak silap aku.yg ni pun aku jumpa from blogroll batch 9094.actually blog diorang ni menarik gak utk dibaca,especially blog cerita bell tu.aku tau anas salah sorang frequent reader gak,sebab few times juga nampak mamat ni post comments.

  25. chain Says:

    anip, memang sesungguhnya ‘goggles’ kau teramat besar masa tu. soalan: aku ke yang first guna term goggles tu untuk kau? sebab aku teringat masa abang aku datang ambik aku time f1 kat prep school, dia tanya:

    “sapa budak yang pakai spek tebal gila tadi tu? nampak macam goggles…” (iqbal shukor, 1994)

    cakap pasal berhimpun sebelum gi kelas ni, rasa macam pernah ada sorang tu jatuh pengsan/pitam masa tengah berkumpul suatu hari dalam tahun 1995. face-first on the ground. ouch!

  26. anip Says:

    hehe chain,aku rasa perhaps ko la kot yg first guna term tu..tapi yg paling aku ingat masa candlelight session form 5 94 nak spm..ayoul 94 cakap kat aku ‘kenapa goggle ko besar sgt’,and it stuck on to my mind for so long.

    1995..kat new hostel la kiranya ni ek?aku rasa aku pernah sekali ternampak Nawal Aswan kat masjid negeri seremban masa aku matrik,tapi aku rasa dia tak cam aku.aku pun malas nak tegur,haha.

  27. anas Says:

    anip: yaa aku mmg suka baca blog f5 94…blog dorang pasal cerita bell tu pun lawak sial…

  28. Poron Says:

    it was actually joe who wanted the lyrics. he asked me and i asked anas dolly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: