Boleh pakai ke logik macam ni?

by

I like doggies.. SO??

I don't care what people say.. I just love dogs! I don't understand what my religion holds against them.. They are still creations of God! duh!! I don't get it.. what's the rationale behind the 'dogs are haraam (forbidden) thing'? In case anyone is wondering why this post, well, it's because I have been receiving uncountable e-mails asking me if I was a muslim and if so, how then could I be touching/holding a dog?
I feel extremely blessed to have been brought up in a very liberal and tolerant environment especially when I have a multitude of culture and religion all blended into my background. I do whatever I think is good and right for myself as long as I don't hurt others.. So what if I touch dogs? I'm the one answerable, not anyone else!
Sometimes it just amuses me when I see some tudung-clad women scream on top of their lungs at the sight of dogs near them but these are the same tudung-clad women whom I see steaming up a car behind some dark alley, stroking and sucking some other things that are worse than touching dogs! bahhh….. So, what's the difference?
I'll touch all the dogs all I want, regardless of what some people might have to say.. so there!!

This was my reply to some skeptics out there:
I come from a mixed parentage background yang tak kuat sangat pegangan agama and I do not want to be hypocritical. However I still do not neglect my religion in terms of knowledge and practise. Well, senang cakap macam ni la..Everything in Islam ada logiknya.. Kalau Islam melarang orang buat sesuatu mesti ader sebab musabab nyer kan? Contoh paling baik ialah minum benda yang memabukkan. Tapi dalam Al-Quran tak pulak disebutkan minuman jenis apa but kita sebagai manusia buat tafsiran ikut pelbagai rujukan seperti hadis dan sunnah dan disimpulkan bahawa kita mesti jauhi benda yang memudaratkan manusia sebab jika kita mabuk dan hilang pertimbangan, apa2 saja boleh terjadi termasuklah perkara2 yang mengaibkan kita sendiri dan orang lain. Saya pernah berjumpa dengan orang yang apabila ternampak anjing, lari bertempiaran kerana katanya anjing itu haram dalam Islam. Tapi pada masa yang sama, dia juga meneguk arak! Di manakah justifikasi itu? Saya bukan nak memburukkan sesiapa tapi dalam hal ini, saya rasa saya dikurniakan Allah akal dan fikiran dan tahu membezakan baik dan buruk. Saya tidak bisa mengikut kata-kata orang yang merasakan dirinya begitu bijaksana dan maha mengetahui hanya kerana orang lain juga mengatakan demikian walhal tidak tahu membaca sepatah pun Al-Quran apatah lagi memahami dan menghayati isi kandungannya? Ramai yang tidak tahu-menahu perkara sebenar tetapi terus membuat kesimpulan sesuatu benda itu haram hanya kerana orang lain turut mengatakan demikian. Jika kita melihat sesuatu itu sebagai buruk, maka buruklah ia dan sebaliknya.
Sekurang-kurangnya saya tidak mabuk dek kerana memegang anjing dan mebuat perkara2 yang mengaibkan diri dan keluarga.Memegang atau menyentuh anjing juga tidak akan membuatkan saya mengandung anak luar nikah dan membuang anak yang tidak berdosa itu. Saya sayang semua makhluk kerana semuanya ciptaan Allah yang maha Esa. Saya melihat anjing sama seperti makhluk yang lain. Jika dibela dan tidak terurus (tidak mandi dan sebagainya) tentulah kotor dan berbau. sama juga seperti kucing mahupun manusia. Adakalanya manusia itu ada yang lebih berbau lagi daripada anjing. Zaman yang serba canggih dan moden ini, semua orang semkin mantap dari segi ekonomi dan boleh bawa binatang peliharaan mereka ke klinik haiwan, spa haiwan dan bermacam-macam lagi untuk membersihkan apa yang patut. Islam kan ikut aliran zaman…

No animal has been cursed in any way. Animals are referred to in many instances in the Qu¡¦ran. In Surah Kahf, mention is made of the companions of the Cave and their dog. (Surah18: 18-22)

We would love for Allah to bestow His mercy upon us, so let¡¦s show mercy and compassion to all His creation. This will also give non-Muslims a true reflection of Islam.

Sesungguhnya semua yang diseru dalam Islam adalah untuk tujuan kebaikan dan memberikan kesenangan kepada umatnya, bukan menyusahkan atau menyeksa.

I hope this clears it for you.

Have a nice day!

-from a website.just thought it'd make an interesting point of discussion. 

11 Responses to “Boleh pakai ke logik macam ni?”

  1. semaun Says:

    correct me if i’m wrong. as long as you samak after your contact with the canines, and do not eat them, i don’t see anything wrong with it. they even have those specialised soap with dirt to assist the samak process nowadays.

  2. zongtwi Says:

    Like the author says, he doesn’t understand why Islam melarang pegang anjing ni. Then the obvious thing to do is that he should have researched further into the matter. If I’m not mistaken, dalam Al’Quran, what the book says is that tempat makan anjing tu yg najis, as in pinggan or mangkuk yg anjing tu guna untuk makan la. So the conclusion from that oleh para ulamak adelah, mulut anjing tu or more correctly air liur anjing tu la yg najis. Which makes sense la I guess because of rabies etc. The thing about Mazhab Shafi’i yg generaly being followed in Malaysia is that it is mazhab yg paling strict sekali of all the mazhabs in the world. So following Imam shafii’s rulings, he reckons since the mouth is najis, then the whole animal is najis la. Tapi if you follow other mazhabs, it is definitely acceptable to touch anjing. Another contoh Imam Shafii’s strict rulings, dalam Quran it is said that untuk bayar zakat fitrah, kene dua gantang gandum. So, ikut imam shafii, mmg wajib la bayar dua gantang gandum tu. that is why in Malaysia, the whole zakat system doesn’t follow Imam shafii punya rulings, instead follow mazhab lain punye rulings, which says as long as what you pay is the equivalent value to the 2 gantang gandum tu, then that would be fine. This goes to my second point of people saying, “mane boleh campur adukkan mazhab! klu dah shafii tu shafii je la” which I know is just a load of bull. Because right now, we are actually doing it in Malaysia (yg bayar zakat tu). And another point from the author is that he talks about org2 yg ‘kunun’nye islam tp duk buat bende2 yg lagi teruk daripada pegang anjing. minum arak, berzina, buang anak, etc which is so true. I mean aku pun teruk jgk,x keep myself from pegang2 pompuan yg bukan muhrim etc. It just goes to show how bad most people’s perangai are in msia. kusut…

  3. nikanas Says:

    macam – macam. aku pun penah pegang anjing. as long as both you and the dog is dry, there’s no need to samak. correct me if i’m wrong.

    benda2 kecik macam ni la yang suka diperbesarkan, tapi benda2 besar yang lain buat tak tahu pulak. is it the nature of humans, or just we malays?

  4. nikanas Says:

    macam – macam. aku pun penah pegang anjing. as long as both you and the dog is dry, there’s no need to samak. correct me if i’m wrong. err, no contact with saliva.

    benda2 kecik macam ni la yang suka diperbesarkan, tapi benda2 besar yang lain buat tak tahu pulak. is it the nature of humans, or just we malays?

  5. anip Says:

    tujuan aku pos ni bukanlah aku nak besar2kan benda ni.and memang tak salah pegang anjing kalau dry,just still aku tak sure tentang rationale yg dipakai.semaun,ada ek sabun macam tu?kalau betul ada aku memang desperately need it then.aku byk guna kulit babi untuk research aku skrg,takde choice lain..

  6. nikanas Says:

    anip, jangan guna kulit babi buat kasut…ahahaha

  7. anip Says:

    haha,takat buat kulit kasut tak as disgusting as apa aku buat!

  8. cha_in Says:

    i watched a documentary on national geographic/animal planet/discovery (tak ingat yang mana satu) once about this stable of royal hunting dogs in saudi arabia. interesting. orang tu siap belai2 lagi anjing tu. it is claimed that the dogs are bred from a very long line of baka anjing yang bagus, specifically used for hunting in the desert. and i do think using dogs for hunting in islam is not an unheard thing, kan?

    i think it’s a malay thing la. i never saw those pakistani kat states cross the road when they see a mat saleh walking his dog coming towards them on the sidewalk. kadang2 agaknya tak perasan pun.

    tapi on a not-so-religious note, kat malaysia ni banyak anjing2 jalanan yang terbiar. kotor dan sebagainya. berbahaya untuk kesihatan. takde ke jabatan haiwan nak buat something about that? susah nak nampak stray dogs kat US. jadi mungkin sebab tu orang melayu sensitif sikit dengan anjing ni. kalau semua anjing kat malaysia ni well kept, takde yang menyalak tak tentu pasal, gigit budak sampai mati, gigit orang nak gi semayang subuh kat masjid, mungkin persepsi akan lain sikit kot… ntahlah.

  9. anip Says:

    memang tak salah bela anjing sebenarnya,especially for hunting and security.Nabi Ibrahim pun bela a lot of anjing untuk jaga sheep dia.

    And I do agree with cha’in,sebab maybe anjing kat sini tak terjaga.As for me,I’d avoid them just for the sake of avoiding the hassle to samak myself should they accidentally lick me or something.I mean why go to all the trouble?

    Maybe juga kita di malaysia terlalu fokus on benda2 macam ni masa pendidikan islam,anjing haram,kena samak air tanah,etc.kita kurang fokus on instilling good morals and values among the muslims,to yg pakai tudung tapi perangai tahapehape tu.

  10. lucianop19 Says:

    Here are some links that I believe will be interested

  11. Faisal Admar Says:

    I’m sorry pal, actually I’m searching for verse regarding this too to write in my blog but couldn’t find any. I refer to you verse Al-Kahf 18-25 but it was about something else even though it does mention about dog but not referring to touching dog context. Correct me I’m wrong…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: