Archive for May, 2006

Kaunter Pertanyaan

May 31, 2006

New category added : Kaunter Pertanyaan
Dibuka waktu-waktu tertentu sahaja.
Maaf, pukul 8 sarapan, pukul 10 minum, 12 lunch, 3 minum, 4.30 balik huhu

– admin 

Advertisements

Overdrive

May 31, 2006

When to use and not to use Overdrive when driving?
– ayie

perkahwinan misyar

May 29, 2006

a marriage where the husband is not obliged to give nafkah zahir, only nafkah batin. no problems if the woman doesn't need financial support to survive the marriage. but some women activists are protesting this type of marriage. why, oh why do some people want to question what is permitted in islam? as long as the woman gives consent and no harm will be done, what's the fuss? it's a way to curb adultery, no?

– nik anas. never knew this kind of marriage existed. thank you newspapers!

cannibalism in the modern world.

May 26, 2006

just look at the picture. this has gone too far. had to delete some pics from the original post. too disturbing.

baby21.jpg

– nik anas.

Boleh pakai ke logik macam ni?

May 25, 2006

I like doggies.. SO??

I don't care what people say.. I just love dogs! I don't understand what my religion holds against them.. They are still creations of God! duh!! I don't get it.. what's the rationale behind the 'dogs are haraam (forbidden) thing'? In case anyone is wondering why this post, well, it's because I have been receiving uncountable e-mails asking me if I was a muslim and if so, how then could I be touching/holding a dog?
I feel extremely blessed to have been brought up in a very liberal and tolerant environment especially when I have a multitude of culture and religion all blended into my background. I do whatever I think is good and right for myself as long as I don't hurt others.. So what if I touch dogs? I'm the one answerable, not anyone else!
Sometimes it just amuses me when I see some tudung-clad women scream on top of their lungs at the sight of dogs near them but these are the same tudung-clad women whom I see steaming up a car behind some dark alley, stroking and sucking some other things that are worse than touching dogs! bahhh….. So, what's the difference?
I'll touch all the dogs all I want, regardless of what some people might have to say.. so there!!

This was my reply to some skeptics out there:
I come from a mixed parentage background yang tak kuat sangat pegangan agama and I do not want to be hypocritical. However I still do not neglect my religion in terms of knowledge and practise. Well, senang cakap macam ni la..Everything in Islam ada logiknya.. Kalau Islam melarang orang buat sesuatu mesti ader sebab musabab nyer kan? Contoh paling baik ialah minum benda yang memabukkan. Tapi dalam Al-Quran tak pulak disebutkan minuman jenis apa but kita sebagai manusia buat tafsiran ikut pelbagai rujukan seperti hadis dan sunnah dan disimpulkan bahawa kita mesti jauhi benda yang memudaratkan manusia sebab jika kita mabuk dan hilang pertimbangan, apa2 saja boleh terjadi termasuklah perkara2 yang mengaibkan kita sendiri dan orang lain. Saya pernah berjumpa dengan orang yang apabila ternampak anjing, lari bertempiaran kerana katanya anjing itu haram dalam Islam. Tapi pada masa yang sama, dia juga meneguk arak! Di manakah justifikasi itu? Saya bukan nak memburukkan sesiapa tapi dalam hal ini, saya rasa saya dikurniakan Allah akal dan fikiran dan tahu membezakan baik dan buruk. Saya tidak bisa mengikut kata-kata orang yang merasakan dirinya begitu bijaksana dan maha mengetahui hanya kerana orang lain juga mengatakan demikian walhal tidak tahu membaca sepatah pun Al-Quran apatah lagi memahami dan menghayati isi kandungannya? Ramai yang tidak tahu-menahu perkara sebenar tetapi terus membuat kesimpulan sesuatu benda itu haram hanya kerana orang lain turut mengatakan demikian. Jika kita melihat sesuatu itu sebagai buruk, maka buruklah ia dan sebaliknya.
Sekurang-kurangnya saya tidak mabuk dek kerana memegang anjing dan mebuat perkara2 yang mengaibkan diri dan keluarga.Memegang atau menyentuh anjing juga tidak akan membuatkan saya mengandung anak luar nikah dan membuang anak yang tidak berdosa itu. Saya sayang semua makhluk kerana semuanya ciptaan Allah yang maha Esa. Saya melihat anjing sama seperti makhluk yang lain. Jika dibela dan tidak terurus (tidak mandi dan sebagainya) tentulah kotor dan berbau. sama juga seperti kucing mahupun manusia. Adakalanya manusia itu ada yang lebih berbau lagi daripada anjing. Zaman yang serba canggih dan moden ini, semua orang semkin mantap dari segi ekonomi dan boleh bawa binatang peliharaan mereka ke klinik haiwan, spa haiwan dan bermacam-macam lagi untuk membersihkan apa yang patut. Islam kan ikut aliran zaman…

No animal has been cursed in any way. Animals are referred to in many instances in the Qu¡¦ran. In Surah Kahf, mention is made of the companions of the Cave and their dog. (Surah18: 18-22)

We would love for Allah to bestow His mercy upon us, so let¡¦s show mercy and compassion to all His creation. This will also give non-Muslims a true reflection of Islam.

Sesungguhnya semua yang diseru dalam Islam adalah untuk tujuan kebaikan dan memberikan kesenangan kepada umatnya, bukan menyusahkan atau menyeksa.

I hope this clears it for you.

Have a nice day!

-from a website.just thought it'd make an interesting point of discussion.